Hondentaal & Mensentaal

Mensen communiceren vooral met gesproken taal. En ze verwachten vaak dat de hond begrijpt wat wij zeggen en willen. Een hond begrijpt zeker klanken om commando's te leren maar ze kunnen geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld “zit” en “bit”. Honden kunnen niet praten met woorden. Ze gebruiken lichaamstaal en energie om te communiceren. Zeker de buitenlandse honden, die dichter bij de wilde hond staan, spreken de hondentaal uitstekend. Het zit meer in hun genen om te kunnen overleven. Bij vele gefokte rassen zijn er in de loop der jaren eigenschappen zo gemanipuleerd of uitgefokt dat je regelmatig goed verschil kunt zien tussen (ex)straathonden en gefokte (huis)honden. Een buitenlandse hond heeft vaak veel minder lichaamstaal nodig om iets duidelijk te maken. Dit kun je dus zowel positief als negatief opvatten, want bij een buitenlandse hond heb je vaak net wat meer ervaring nodig om de hond te kunnen "lezen".

Maar er is altijd hoop: gefokte hond of buitenlandse hond; zij kunnen onze taal niet leren maar wij wel die van hen én we kunnen er heel veel van leren! Zelfs over onszelf.

Conflicten tussen mens en hond zijn vaak het gevolg van een verkeerde reactie op de lichaamstaal van de ander. De hond en mens begrijpen elkaar niet en/of omgekeerd. Een hond kan op verschillende manieren op zo'n situatie reageren. De hond zal op basis van zijn vroegere ervaringen én karakter reageren.

Honden bijten NOOIT zomaar. Voor honden tot bijten overgaan, hebben ze eerst dreigsignalen laten zien, hoe nihil ook, maar die is voor ons mensen niet duidelijk genoeg geweest.

Als een hond echt agressie vertoont zonder (nihil) signaal, sluit dan eerst medisch dingen uit.
Honden die zijn aangeschaft bij een broodfokker, hebben bijvoorbeeld een hogere kans om gedragsproblemen te ontwikkelen. En ook hierbij is dan het kringetje met het medische aspect dan vaak weer rond door het doorgefokte stukje.

Bij het opnemen van een hond in een gezin is het heel belangrijk om eerst goed en weloverwogen na te denken of er ruimte, tijd en geld is om een hond de rest van zijn of haar leven gelukkig te maken. Wat heb je een hond te bieden en wat voor karakter en achtergrond past bij de gezinssituatie?
Kijk niet naar uiterlijk, maar kies op basis van karakter, energie en dus de zogenaamde "klik".

Wij van Stichting All Dogs Count vinden het ontzettend belangrijk om een juiste match te kunnen maken tussen hond en mens. En soms raden we bij adoptie via ons dus zelfs een hele andere hond aan in plaats van de  hond die iemand uitgezocht heeft en wil adopteren.

Juist omdat we er naar streven om zowel hond als mens goed te koppelen, bieden we veel begeleiding voor én na het adopteren en werken we ook samen met gedragstherapeut Arjan Broekhuizen van ArBrA Dog Psychology die ervaring heeft met zowel buitenlandse als gefokte honden. Ook werken we samen met dierenarts Hester Brinkman die geheel belangeloos onze "medische adviseur" is en die wij vanuit de stichting altijd mogen contacten indien nodig.

We vinden ook dat we mensen en hun hond moeten helpen die niet via ons een hond hebben geadopteerd maar bijvoorbeeld als pup hebben aangeschaft, honden die gekocht zijn via marktplaats of facebook, en bovendien bieden we ook hulp als je via een andere stichting of organisatie een hond hebt geadopteerd en de desbetreffende stichting geen hulp (kan) bied(en).

Daar staat het team van All Dogs Count voor, omdat élke hond telt!

Heb je een hond met (gedrags) problemen en denk je dat er nog maar één oplossing is, namelijk de hond herplaatsen, maar is dit eigenlijk niet wat je wilt…

Of wil je graag hulp met de communicatie tussen jou en jouw hond?

Schroom dan nooit om contact met ons en/of Arjan op te nemen want we helpen graag.

 

Arjan stelt zich hier onder voor:

 

Samenwerking All Dogs Count & ArBra Dog Psychology

 

Wie is ArBra Dog Psychology?

www.arbradogpsychology.nl

Arjan Broekhuizen is eigenaar en tevens hondengedragsspecialist. Zijn specialiteit is het verhelpen van gedragsproblemen bij honden, maar ook in het voorkomen daarvan.

Doormiddel van advies en begeleiding te geven aan de baas wordt zo het proces van het ombuigen van probleemgedrag in gang gezet en is het doel de hond weer evenwichtig te krijgen.

Vaak wordt het probleemgedrag veroorzaakt door een verkeerde communicatie tussen hond en baas. In het begeleidingstraject voorziet hij de baas van de nodige kennis die belangrijk is voor een goede communicatie tussen beide. Hierbij moet u denken aan kennis van de lichaamstaal en gedachtegang van een hond. Ook laat hij in de praktijk zien hoe u in verschillende situaties die voor het probleem van toepassing zijn dient te handelen, en u uiteindelijk zelfstandig met het probleem kunt omgaan door op de juiste manier naar uw hond te gaan kijken en te luisteren. Het is veelal een groeiproces waar u als hond en baas beide uw weg in moet vinden en soms duurt dit proces kort, maar soms is er ook een langere tijd nodig om het probleem uit de wereld te helpen.

Arjan traint voornamelijk bij mensen thuis (thuisomgeving) omdat dat ook de woonomgeving is van de hond. Door bij een eerste ontmoeting uitvoerig met u in gesprek te gaan en het probleem te bespreken en te analyseren, wordt door hem een plan van aanpak bedacht en met u besproken.

Arjan heeft naast de ‘Nederlandse hond’ en allerlei rashonden ook veel ervaring met de honden die afkomstig zijn uit het buitenland. Honden die uit het buitenland afkomstig zijn vergen vaak een andere manier van benadering. Ze staan dichter bij de ‘oerhond’ en vertonen vaak een specifiekere lichaamstaal die niet altijd door de gemiddelde hondenbezitter wordt opgemerkt. Hierdoor kunnen er dus communicatieproblemen ontstaan die zich kunnen gaan uiten in probleemgedrag.

 

In het zonnetje :

Naam: Monty
Geslacht: Reu
Geboortedatum: 01-04-2014
Verblijf: in Nederland
Verblijfplaats: Hengelo
Gesteriliseerd/Gecastreerd: Ja
Toegevoegd: 09-07-2014
Contactpersoon: Annabel van der Horst

Info:
☆Met dank aan zijn opvangmama Xayedi die deze keurige beschrijving zelf maakte☆:

Zindelijk: Ja
Alleen zijn: Ja
Energie: middelmatig; past zich aan, geeft aan wanneer uitlaatklep nodig is
Waaks: Nauwelijks, piept uit blijdschap bij bekend bezoek
Honden: Houdt niet van drukke honden, maar functioneert goed in stabiele roedel (ook met onbekende)
Katten: Ja
Andere dieren: Ja
Kinderen: boven de 15, raakt onzeker van kleine kinderen
Aan de lijn: Loopt goed mee
Loslopen: Nee, wel te leren
Commando's: Zit, poot, wachten, mand, bench
Bijzonderheden: Mag geen halsband dragen vanwege (verholpen) nekhernia; nu geen last van, maar ter voorkoming van draagt hij een tuig.

Monty is enorm vrolijk, wil bekenden het liefst de hele dag om kriebels vragen.
Hij kan uit speelzigheid ook happen: gebruikt niet zijn tanden hierbij.
Verder vindt Monty buiten zijn heerlijk; of je nou wandelt of op een bankje gaat zitten, Monty geniet met volle teugen. Hij geniet overigens van alles wat hij met zijn baasje(s) mag doen, maar kan ook goed alleen zijn. Hij sloopt niet en ligt lekker op zijn luie stoel te snurken als je terug komt.
Monty is een bench en eigen plaats/mand gewend en ligt graag op een rustig plaatsje in huis.
Monty kan met andere honden/dieren, maar ook alleen geplaatst. Op katten, vogels, pluimvee, groot vee, konijnen en knaagdieren reageert hij niet. Hij wordt niet met kinderen onder de 10 geplaatst. Bij adoptanten met kinderen wordt eerst getest of Monty hiermee een klik heeft. Kinderen moeten ruimte kunnen respecteren en niet onzeker zijn rond hem. Als kinderen dat kunnen vind Monty het leuk om er mee samen te wonen. Na ene rustige introductie zijn vriendjes en vriendinnetjes dan ook zeker welkom

Monty is verder ook zeer geschikt voor speuren of cursussen, leert graag.
Monty is bij vorige adoptanten los geweest, maar bij huidige opvang nog niet.

Monty is zacht, flexibel en makkelijk te corrigeren. Buiten vrij naar vreemden, eenkennig naar honden.
Binnen moeten vreemden hem eerst even laten snuffelen en rondlopen voordat hij aangehaald kan worden. Belangrijk dat hij echt genegeerd wordt en mensen hem niet meteen aaien. Zijn onzekerheid kan maken dat hij hapt wanneer je zijn ruimte en de tijd voor een kennismaking niet respecteert.
Na kennismaking maakt hij makkelijk contact en komt hij vragen om kriebels. Bekenden zijn fantastisch.
Hij heeft de tijd nodig om vertrouwen te krijgen in zijn mens. Dit duurde bij het gastgezin een aantal dagen. Hij en zijn mens(en) zijn een team: wanneer je hem roept staat hij direct klaar om de wereld te ontdekken. Hij is graag samen met je.

Zijn adoptiebijdrage is een vrijwillige bijdrage die ten goede komt aan de honden in Dierencentrum Friesland.

Interesse:
Vul het adoptieverzoek formulier in.


Monty Monty

Nieuws:

3 Juni 2016 : Profielen zonder foto's
Vanwege het toevoegen van nieuwe profiel...

3 Juni 2016 : Gastgezinnen gezocht!


15 Maart 2016 : Samenwerking met Dierencentrum Friesland
Dierencentrum Friesland is een opvang wa...

8 November 2015 : 10 enkeltjes geluk!
Zaterdag 7 november was het weer zover! ...

13 Oktober 2015 : Verblijfplaats van de honden in Nederland.
Inmiddels zijn er een aantal knopjes toe...

Sponsoren:

Shoeby Fashion
Brekelmans Schoenmode
Rheino's
Noppes Kringloopwinkel
Roberto Shoes
Nataz Mode
Topdierenshop
Besseling De echte bakker
Eetcafe de Buren
Pasti Boutique
Dierenwinkel P. Ruiter
Profashion Wear
Bruna
Zooplus
Wanneer u via bovenstaande link bestelt, ontvangt All Dogs Count 3-5% provisie over uw aangekochte artikel.

ArBra Dogpsychology
ArBra Dogpsychology is gespecialiseerd in hulp bij gedragsproblemen bij honden en bevindt zich in Bleiswijk. ArBra Dogpsychology zet zich met raad en daad in voor onze honden wanneer deze ondersteuning nodig hebben.

Judith Sanders Multimedia
Judith Sanders heeft 500 promotiestickers voor stichting All Dogs Count ontworpen en gedoneerd.

BTS Travel
BTS Travel Experts heeft in 2013 onze vlucht naar Boekarest gesponsord om de honden uit het gemeente asiel in Roemenië te halen.

© Stichting All Dogs Count

KvK 61238252

Gerealiseerd door Jager.ict